Varumärkens vara eller icke vara

Jag kan bli så irriterad över saker jag ser sker i vanliga matvarubutiker!
 
Som många av er vet så arbetar jag med varumärken inom livsmedel och säljer alltså dessa produkter till de vanliga matvarubutikerna, såsom ICA, Coop, Axfood och Bergendahls.
 
Vi får många mail i veckan om nyheter om vad som sker på marknaden, och det är inget konstigt med det; allt från personer som byter befattningar, lanseringar av butiker och/eller produkter, resultat för kedjor och varumärken osv. MEN allt oftare får vi infon om att fina kvalitativa varumärken tappar i försäljning och därmed även vinst. Vad beror nu det på kan folk fråga sig?
 
Svaret är inte så krångligt. Självklart finns det säkert många olika faktorer som spelar in men en faktor som har kommit att bli varumärkens allra STÖRSTA HOT är EMV. EMV står för Egna MärkesVaror och ägs alltså av kedjorna själva, såsom ICA Basic, ICA Selection, Garant, Euroshopper, Eldorado, Favorit, Coop Prima, Coop Extra etc. Listan kan göras lååång.
 
Produkter som finns under de ovannämnda varumärkena är allt som oftast resultatet av olika samarbeten med redan etablerade varumärkens produktioner. Jag slår vad om att ICAs egna makaroner tillverkas av Kungsörnen och att Felix gör Coops egna ketchup, MEN med annorlunda recept och sämre råvaror. Fallet är inte alltid så men billiga produkter inom EMV kan inte alltid vara billiga om inte grunden är av sämre kvalitet. Smaken behöver ju inte heller vara sämre eller påverkas kan en del tycka - smaken är som baken kan jag tycka.
 
EMV har inte funnits särskilt länge på den svenska marknaden, däremot är det vida utbrett i t ex England där jag tror att dryga hälften av allt som säljs är produkter inom EMV. Så långt har vi inte kommit i Sverige än, vi ligger på ca 20%.
 
Det som många kanske inte förstår eller har vetskap om är hur kedjorna kan ta fram alla dessa varor. De flesta varor som finns inom EMV är mer eller mindre copy-paste på varumärkesprodukter men till en billigare peng och kanske lite fulare design. Att kopiera fungerande produkter rakt av och att sedan kunna bestämma att t ex alla ICA Maxi butiker ska ha denna produkt i hyllan utan att behöva spendera en sekund av tid för införsäljning till sig själv eller till butikerna är väldigt kostnadseffektivt.
 
Vanliga leverantörer lägger ner en hemskans massa tid på att hämta in material (läs konsumentundersökningar), presentera och sälja in produkterna (resor, prover, tid), ha en säljkår som jobbar med distribution i butik (alltså se till att produkten har sin plats i hyllan, för butikerna kan ta bort den om de känner för det) och sedan spendera en massa pengar på marknadsföring för att trigga butiks- och kedjeansvariga att satsa på produkten eftersom produktens attraktionskraft bli större efter en stor reklamkampanj, och den försäljningen vill de inte missa.
 
Det jag skulle vilja komma fram till (om det är någon som har orkat läsa all textan ovan:) ) är att varumärken pungar in massor av pengar till kedjorna för att kunna få ha sina produkter i hyllan och få behålla dem där, medan kedjornas egna varumärken har en betydligt lättare resa som är på sätt och vis sponsrad av varumärkena. Tyvärr har det ju blivit så att EMV tar alltmer plats i hyllorna för de uppskattas av konsumenterna, billigare och av hygglig kvalitet, alltså mindre plats för varumärken.
 
MEN man ska komma ihåg att UTAN VARUMÄRKEN SKULLE ALDRIG KEDJORNA HA KUNNAT TA FRAM SINA EGNA PRODUKTER. Varumärken är alltså en viktig del av dagligvaruhandeln och dess framtid. Så tänk gärna på det när ni handlar. Självklart styr plånboken, men om inte vi (varumärkesägare) fanns skulle inte EMV heller finnas!
 

Kommentarer
Postat av: mamma

Bra rutet! Jag blir förbannad varje gång jag handlar. I går var jag på Ica Maxi Hälla och upptäckte att Patak har försvunnit från Världens mat!!!!!!!!!!!!!!! Där tronade nu Santa Maria nästan i ensamt majestät. En helvetes massa konserver hade också befolkat hyllan: sopp- och grytbaser, konserverade grönsaker, buljonger, etc. Är det quick fix som folk är ute efter. Så dj-a tröttsamt. Kram

2012-10-27 @ 12:21:24
Postat av: carolina

Har faktikst aldrig tänkt på det, så det var en bra upplyssning!
För vår del är det eko i så stor mån som möjligt, och där blir ju coops änglamark himla bra ;(

2012-10-31 @ 09:51:41
URL: http://acarolinas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0